Nuffnang Ads

Wednesday, January 28, 2015

Testing 1,2,3

 
percubaan untuk menghapdate belog.. aisehhhh

Monday, October 27, 2014

SESEKALI TU NAK JUGAK

tajuk yg rasanya tah pape.. teringin nk bebelog, tp taktau nak cite pasal apa.. cite banyak, tapi taktau nak mula yg mane.. so camni la jadinya. ohh klu nak becite ngn pic, banyak je yg boleh dicitekan, tapi skg ni macam masalah problem plak nak transfer pic ke pc.. hmmm..malas nak godek² pc ngn hp ni.. pendek kata skg ni klu dah ada malas tu memang tak jadi ape la weiiii.. *sigh again...
 
life still sama.. takde yg berubah.. tak macam pasir, sekali ombak datang, sekali pantai berubah.. cittt ayat tak ley blah.. nak jugak kan kan kan.. bahagia dengan kehidupan sekarang.. tapi ada jugak rasa tetekan.. klu boleh la nk tekan Delete button tu kan.. yess sometimes I just ignore my feelings but at a time I can't lie myself.. it's actually empty.. walaweiii speking nokkk :P
 
banyak benda dalam kepala ni dok pusing.. tapi takde hasilan. nak bisnes, macam syok tgk org bisnes online, jual tudung especially.. sbb mek kan skg suka pakai shawl. macam² jenis wehhh..meme rabak la m2u tiap bulan klu nak ikutkan nefsu.. cantik mmg la cantik, kene lak mek yg pakai, perghhhhh gila la, takyah nak carik model dah.. mek jual, mek jd model..hebakkkk
 
tapi dari mane nak mula.. keberanian tu belom ada. seronok memang la seronok nengok.. ada tak sesape yg boleh bagi advise.. or ada pendapat.. rasanya kalau ada benda or aktiviti yg mek buat, masalah peribadi tu boleh dilupakan seketika, ye dakkk.. hmm betul jgk rasnya tu.. aishhhh camne nak mula ni... adoiiii..
 
papepon, keje cam rilek je skg ni.. sesaje merilekkan diri.. minggu ni dah hujung bulan.. betimbun dah invoice yg nak kene posting.. tapi still suka wat keje delay.. bila la nak berubah tu.. ate kalau nak bebisnes, keje kene cepat kan, kalau tak org lain yg dapat rezeki tu hmmmm...
 
anyway, try la jugak suvey blog @ IG biz online neh..mencari idea dan kekuatan...



tata
as salam
*_^

Tuesday, June 3, 2014

EHEM EHEM ....

Assalamualaikum WBT...

Yaaa sudah lama menyepi. tapi bukan bererti hilang. ada je cuma seperti ada kekangan. dalam menyepi tu pon banyak hal dan perkara terjadi. di rancang @ tidak semuanya di hadapi dengan tabah. Alhamdulillah...

Aku dan Julia masih seperti dulu. Julia pon dah makin membesar. makin banyak cakap. makin banyak karenah. aku layankan dengan sabar jugak. sebab aku tau, dalam proses pembesaran, tu tandanya dia sihat, cerdik dan aktif. tapi dalam sabar, ada jgk rasa susah. bukan aku nak mengeluh. tapi sesape yg ada kt tempat aku pasti paham. bukan senang nak besarkan anak sendiri. tapi ramai jgk yg ckp, ala anak sorg pon susah ke... hmmm... susah sebab semuanya kita kene pikul sendiri. cuba bayangkan, kalau Julia meragam @ sakit @ demam @ ape² jela... aku tak boleh nak cakap "Julia g kt ayah la" or "cuba awak pulak yg tlg pujuk anak ni"... kt sape aku nak ckp camtu? walau tension, walau stress aku tetap kene layankan... tetap kene pujuk jgk... org tetap akan cakap, ala biasa la budak²... ye betul, aku paham budak banyak ragam. tapi sekurangnya kalau bedua tu boleh la begilir. boleh la beganti² kan...
 
Daily life, dgn keje semuanya tetap sama. Takde yg berubah. Kdg rasa bosan, tetapi bila diri yg tak nak berubah jd jgnla nak ngeluh banyak² yee.. Rasa mcm nak berenti keje, tp nak mkn ape dua beranak. Rasa cam nak balik dok kg.. tp still kene keje, plus nk pikir, nak tinggalkan mak lg. Ok ke dia, ready ke dia nak lepaskan kami. Tapi pikir lg, sampai bila nk dok ngn dia.. tunggu makcik kawin lagi taktau bila la wehhh hehehe...
 
Teringin nak wat bisnes.. sonok tgk kengkawan yg rajin niaga. Tapi mcm takde kekuatan. Kene jgk push ngn kwn tp still mcm ni.. so skg ni actually sape yg bemasalah.. masih belom ada kekuatan dan keberanian utk mengubah diri dan kehidupan. Kdg ada terpikir, sesekali amik risiko tak salah kot. Nak pikir bnyk pon tak guna jgk. Still dok situ...hmmm...
 
Tapi kalau ada daya pemangkin (ceh ayat) maybe boleh tejadi. Tapi di mana sumber inspirasi tu.. siapa atau ape yg boleh  jd inspirasi tuk makcik nehh... pikir lagi.. huhhhh...
 
Dah la dulu.. pc pon dah ok.. nti² boleh continue blog lagi yeayyyy...
 
 
Wasalam

Tuesday, February 18, 2014

lama Menyepi

Assalamualaikum wbt.. dh lama aku sepi kan.. ada jek cuma ms tak mengizinkan. Cite pon bnyk..dan skg ni tetiba rs mcm nk aktif balik. Myb sbb takde mende nk buat dh kot haha...

Ape pon hari ni bg intro skit je la dulu. Besiaran dr hp. Taktau nape bukak blog kt pc tp blank huhu.. nmpak meno lama tak update kan kan kan.. dengki le tu...

Aku sihat alhamdulillah (makin sehat huhu).. julia pon sihat. Dh skolah pon tecik tu hehe... tp makin besar bnyak nau ragamnya...sabo je la...

Well tu jek dulu. Nti mak tgk problem ape ngn blog ni ekkkk...


Chow...
Wasalam...


Tuesday, December 18, 2012

TAKUT KERANA BENAR

selalu kita dengar "takut kerana salah, berani kerana benar" kan...tapi kali aku tukar sikit..."TAKUT SEBAB BENAR"...agak² korang la camner definisi pepatah aku tu hehehe. aku sediri pon pening nak men"define"kannya...cuma serasa aku la, sesorg (aku la tu) yg takut untuk berkata benar tak kesah la hal betul or salah; sebabnya memikirkan impak pada diri dan org lain...hmmm boleh terima tak?

aku berani gerenti, semua org penah alami ape yg aku alami skg ni. ye! aku ade buat salah tapi aku takut untuk mengaku dan membongkar kesalahan tu especially depan org terdekat yakni family...*lempangmukasedirisejutakali*

takyah la aku cite ape kesalahan tu ekkk...memang mengaibkan. aku cuba menahan diri dari mengaku salah...tapi aku sediri pon tak tau sampai bila...adakah patut aku yg membongkar sediri @ nak biarkan hal ini terdedah secara semulajadi errrr...hebaknye ayat aku huhuhuhu...aku nih sebenarnya family type punye org, segala action yg aku buat or keputusan yg aku amik, mesti refer kt kuarga dan mintak pendapat dorg. tapi aku pon tak tau nape dalam hal ni aku tersasar...puas dah nangis, hantukkepalakattembok pon dah tak jadi ape...benda dah takleh reverse pon...andai la aku miliki semalam...

tapi sampai bila aku nak sembunyikan hal ni...sorg je yg tau pasal ni, sape lagi Olley Berry lerrr...skg aku cuba bertenang dan cari cara nak menyampaikan pada family supaya dorg tak sepak aku...paling baik pon kene penampo ngn Abe je la...matabelalakkeatas!!! adoiii seh pening, buntu pala otak...org tgk aku huha huha huha...tapi gelodak dalam perut ni tunggu masa meletup jek...aku memang lom ade kekuatan sebenarnya nak mendedahkan hal ni. Ya Allah, berilah petunjuk pada hambaMu yg alpa ni...klu hal yg tidak melibatkan keluarga aku mungkin tak serisau ni...aku sayangkan family aku. taknak dorg sedih dan susah hati sebab aku...tapi betul ke cara aku ni??

aku cuba berubah tuk jadi anak yg baik...kalau boleh aku taknak sembunyikan @ rahsiakan pape pon dari family...arrggghhh...cam nak terjun katil pon ade nih erkkkk...


wasalam
^_*

Friday, December 14, 2012

RANDOM...2012

rasanya la kan, tak salah kot kalau nak becerita pasal azam tahun baru 2013...tinggal lebih kurang 15 hari je lagi pon kan...tapi tu nanti aku cite ekkk...nak becakap skg nih pasal ape yg dah berlaku sepanjang tahun 2012 pada aku dan keluarga...

ikutkan, permulaan tahun 2012 pon sudah menyedihkan...pemergian org tersayang cukup memberi kesan dan meninggalkan impak pada diri aku. sedih, sakit hati, sunyi...masih aku terasa sehingga saat ini. tapi sudah ketentuan Allah SWT, aku harus redha...sentiasa perpikiran positif dan kene kuat luar dan dalam sebab aku masih punye tanggungjawab...dan aku percaya, Allah tau ape yg dirancangNya...kehilangan ini, 6 bulan pertama semuanya kosong je. aku hidup seperti biasa...bangun pagi, kuar keje...balik petang layan anak...macam takde makna, takde seri...takde haluan...padahal dalam kepala ni macam² dok pikir. badan pon agak susut skit mase tu. malam tu kira dah macam siang...langsung tak lelapkan mata. tapi yg peliknya, siang datang keje, ok plak..takde la ngntuk ke koya je hihihi...

slow² aku move on...yela, sampai bila aku nak bersedih muram durja je kannnn...aku start heppy balik. takpela, org tgk luaran kita heppy pon kan. dalam hati ni Allah saje yg tau...tapi pada aku, kalau kita terpaksa berpura gembira pon takpe, sebabnya kadang perasaan tu yg akan membantu kita tuk menjalani hidup seharian. kita gelak, gembira, berlawak...menceriakan suasana buat org sekeliling pon heppy ngn kita. bukan ape, kita tak tau...kadang ade org sekeliling yg prihatin dgn kita...org selalu dok perhatikan kita, org yg rapat dgn kita...setidaknya, bila kita heppy, mereka pon akan rase kita dah OK...hmmm...aku sebenarnya sangat berterima kasih pd kengkawan...jauh @ dekat...bestfren ke, BFF ke...cos being so understanding and do support me eachtime i feel sad...especially my ofismate Olley Berry...ketawa bersama...menangis bersama...ku besumpah harap kita mati pon bersama tu belom lagi hahaha...mmm...aku betul² terhutang budi ngn dia, yg banyak melihat aku menangis, tempat aku meluahkan perasaan...terima kasih sebab sudi jd tempat aku mengadu yeee...walaupon lepas tu ko migrain hihihihi...hanya Allah je yg dapat balas budi ko...

pastu, aku pon start la jgk besosial balik...bukan sosial yg bukan² ekkk...jgn salah paham lak...sosial aku ni maksudnya bekawan. tak kesah la kawan laki ke kawan pompuan...maksudnya aku mula mix around, contact kengkawan balik...walaupon susah nk jumpa tp kan skg ni zaman IT canggih manggih...laman sosial pon banyak...kt situ pon boleh nak berhubung @ berkawan...dan ade la jgk rase heppy sikit. walau camne pon, rase tu tetap sama...rase ape?? rase SUNYI...walau pon ko ade kawan, boleh melepak, boleh ngeteh, boleh bergumbira gelak ketawa...bila ko keseorangan ko tetap rase sunyi...sebabnya ko dah biase berdua...ko berkongsi masalah, berkongsi suka duka...mmg la, sebelom kawin pon ko sorg diri je kan...tapi pade sape yg penah lalui hidup berumahtangga, ko akan terasa hidup takkan lengkap bila kita keseorangan. tp ini cuma pendapat aku...ape yg aku rase skg...

eh eh..tetiba macam terpanjang lak entry ni yee...hmmm...

bila mula bekawan ngn laki pon satu hal jugak...maybe ade yg cakap aku ni gedik...ade plak yg cakap kubur masih merah dah sebok carik lain...ade jgk yg cakap aku nih dah tak sabar nak cari pengganti...tapi aku tak penah peduli sebab aku tau hati aku camne...dan kenape aku berbuat camtu...susah sebenarnya aku nak explain kt sini, risau gak takut ade sesape yg terbaca akan salah anggap kt aku...tp sape yg kenal aku, mereka tau ape yg aku rasa dan buat...ehh korang igt senang ke aku nak kuar dating cam muda² dulu...susah weiii...aku dah anak, wat ape pon kene igt dia...nak kuar pon takleh sesuka kuar, aku kan dok ngn mertua lagi...aku kene tau jaga batas pergaulan aku jgk la kan...pd zahirnya memang aku dah takde ape ikatan ngn Mak, skg terikat pon sbb Julia je...tapi aku tak pernah rase tu semua satu halangan...sebab aku percaya, tiba masanya semua yg ditentukan pasti akan terjadi jgk kan...

cuma kt sini aku nak share satu benda la...kadang tu macam kelakar lak bila dah start balik kenal, bekawan ngn laki ni...macam² perangai dan pe'el aku jumpa. kekadang tu gelak sensorg plak...nk melayan dorg satu hal...nk melarikan diri pon satu hal hahahaha...emmm tak sangka rupanya dunia memang dah banyak berubah...yg muda suka yg tua...yg kurus suka yg chubby...budak² yg pangkat adik ngn aku pon ramai yg dok ngusha...bukan nak cakap aku ni laku ke ape la kan...tapi kekadang tu macam tak sangka, umo early 20's tu dah terlalu open minded. aku pon tak sanggup nk cite kt sini...pastu plak, belom lagi yg belagak alim, mulut manis...skali bila jumpe depan²...amik ko...dah macam setan bin iblis plak...huhuhuhu...sori ye, bukan tujuan aku nak expose keaiban sesape dan aku pon tak cakap semua laki tu jahat...ade gak pompuan yg tak baik...tapi ape yg aku nk ckp ni, ramai org yg suka ambik kesempatan zaman skg ni. aku bercakap melalui pengalaman yg tengah aku hadapi skg. aku bukan sesuka nak wat cite tagih simpati sesape. sbb aku tau takde sape jgk yg boleh tolong aku melainkan aku sendiri...aku kene kuat hadapi ujian ni. bermacam ujian dan dugaan yg datang menimpa aku. tapi tu sebenarnya mengajar aku erti hidup, berdepan dengan kesusahan...dan 2-3 hari ni, aku kembali mengenang ape yg telah aku lalui sepanjang 2012...org tak nampak, org tak tau..jd tolong jgn cakap aku bukan²...

aku tak baik dan aku juga tak jahat...cuma aku pon berhak untuk hidup bahagia dan rasa gembira selagi masih bernafas...jangan pernah iri dengan kebahagian org lain sbb kita pon tak tau ape masalah yg dorg hadapi...menghitung hari, Januari bakal menjengah...aku tak tau ape yg aku akan rase...hampir setahun dia pergi, aku masih begini...masih seperti dulu...azam tuk 2012 memang takde...tuk 2013 nti la aku update lagi ekkk...


wasalam
^_*

Monday, November 5, 2012

TENTANG RASA

semua orang ada perasaan...dan perasaan tu akan ada bermacam-macam kan. gembira, sedih, marah dan kecewa adalah antara 4 rasa utama untuk setiap orang...

dan adakalanya, pada masa yg sama kita akan dapat merasa 2 perasaan...bila kita gembira, kita akan menangis...saat kita sedih, kita akan cuba ketawa untuk melupakan kesedihan tu...dan bila marah, kita akan merasa sangat kecewa dengan apa yg berlaku...pelik kan...tapi itulah hakikat tuk setiap manusia yg berperasaan...dan jika tidak berperasaan sesungguhnya kehidupan tidak akan indah dan tidak berwarna-warni...

percayala, perasaan ini akan datang dengan sendirinya tanpa paksaan...kita yg bertanggungjawab untuk mengubahnya. walaupon ada tikanya kita akan cuba mengelak, tapi siapala kita untuk bertahan...sekuat mana pon kita, pasti akan rebah dan tersungkur juga. pilihan di tangan kita...bila kita rasa perlu menangis, maka biarkanlah airmata tu mengalir kerana kita akan rasa satu perasaan lega. kalau kita marah, lepaskanlah...saat kita kecewa dan menyesali dengan apa yg berlaku, pada masa yg sama sesunggunya satu kebaikan telah terjadi pada kita.

sepertimana aku, selama mana pon aku cuba bertahan dengan rasa gembira...pasti aku akan menangis jg diakhirnya...kenapa? kerana aku merasa sangat marah dan kecewa dengan apa yg berlaku...bukan hendak melawan takdir, kerana itu seperti melawan kehendak Allah...aku tahu, Allah Maha berkuasa...Dia yg Maha Mengetahui...cuma kadangkala tertanya, kenapa aku??? ujian dan dugaan datang bertimpa, apalagi yg aku harapkan...life is short to be wasted...

2012 akan berakhir dan aku masih lagi belom tahu kemana arah tuju hidup ini...tanpa dia disisi. berat mata memandang, berat lagi bahu memikul...yg pasti perasaan aku sekarang, bercampur semuanya. saat aku gembira, aku akan menangis...saat aku marah, aku akan menyesal setiap apa yg berlaku...

please forgive me...

wasalam
^_*