Nuffnang Ads

Thursday, March 31, 2011

ari bz Cik E'

2-3 ari nih akak memang bz...nak update entry pon tak sempat tau...ikutkan banyak je cite yang nak dikongsi. tau² je dah petang..kekadang timing tuk pam susu pon dah lari. seb baik la hasil pengeluaran masih ok  \m/...

okeh, sambung cite..di sebabkan ari nih dah tak tahan gatal tangan nih nak ketuk² kt sini maka akak pon curi² la jgk masa sikit tuk bebelog. mcm² hal dah jd 2-3 ari ni. gossip, spekulasi, cite panas...hmm, tu nanti la akak cite ekk...nanti bila dah pasti baru akak sebarkan...

semalam pon ari yg agak emo jgk la..tak tau la..agaknya sebab dah lama tak menangis kot ngeh², boleh gitu?? nak kata akak tak besyukur, tak jgk...mungkin tahap kesabaran tu dah makin nipis kot...

klu dah gitu, camner nak buat ekkk...nak layan perasan ke @ nak cari penyelesaian...tp bila tiap kali tgk si tecik nih...


terus la akak jd kuat balik...Alhamdulillah...ada jgk penguat semangat nih...walau kekadang penat balik dr keje...tp bila dapat je peluk comel ni, terus hilang segala masalah dalam kepala nih hehehehe...rase macam dialah segalanya dalam hidup akak...wahhhh nih memang kasi emo habis ne hehehehe....

okeh dah, sambung keje lg...^_*

Tuesday, March 29, 2011

blur + no mood

monin alls...ari ni akak macam takde mood je...tak tau la nape...rase nak dok diam je ari nih boleh tak...tapikan klu diam busuk la mulut nih ngeh³....

1st, akak tetiba je rase nak tukar header name tu...nih sbb teringt ader kwn blogger baru akak yg suka nak panggil akak "Cik E"..hmm, akak pon rase macam best je kan..takde la menonjol sgt kalau guna Elon Noor tu kan nama betul hehehehe...thanks to Loga my new blogger fren pewwwitttt...

okeh, akak nak sambung keje...ari nih pon macam bikin panas jer ahakssss.... ^_*

Monday, March 28, 2011

tau² je dah petang huwaaaaa *_*

huhuhu...konpem banyak keje akak ari nih...tgk la sampai entry pon baru 2 huwwaaaa ...sempat ke nak join segmen abg Ben nih...tgk keje belambak lg nih..sok plak belom tentu la ade masa jgk...ape la lappy ku wat hal plak...kalau tak, dah boleh sambung lg kt umah...huhuhuh..

tp akak ari nih memang hot!!! ngeh³...nak tau kenapa, sebab ada la mamak yg tak tahan sejuk nih, telah menaikkan suhu econ + lower down kan lg lubang econ itu...jd tidak la dapat angin econ yg sejuk itu mengeringkan ketiak akak ini dan menyebabkan muka akak ini ibarat cermin plak tuk org lain yeee....

tp akak sebenarnya suke sgt + tak sabar sbb mamat nih dah tak lama lg nak blah...horeeyyyyyy!!!!! igt lagi yg akak cite pasal ofismate yg nak resign tu, haa dia la orgnye....jd nanti econ tu, akak je la yg akak pegang remotenye okeh....

jgn la plak replacementnya nanti pon org yg tak tahan sejuk...nanti tiap ari akak bikin hot!!!! saje wokeh...^_*

pagi Senin yg BZ....

bz ke wat² bz je??? ngeh³....watever la...tp ape pon yg pasti akak mcm lemau + sengal² badan ari nih..segalanya disebabkan oleh si tecik bam bam itu semalam yg tau nak melekat & begayut je ngn ibu dia...

okeh, ikut plan ari ni macam banyak je keje yg akak nak setelkan..ye la date closing pon lg 2-3 ari je kan...tp nape rase tesangat malas ekk...macam kalau boleh, datang keje nak dok tecongok je layan blog hehehehe....boleh ke???

ape pon, akak cuba la manage ari nih dgn yg bemanfaat & faedah...huhuhuhu..semoga akak tidak tepesong ari nih wokeh... amin...


Friday, March 25, 2011

dah mula gian ^_^

hehehe, jgn tekejut plak okeh...akak bkn gian benda² yg tak elok tu...sebenarnya akak dah mula gian nak jd blogger nih...

tp ari nih risau plak, cmner sok & lusa nak post entry...dah la tak keje, lappy lak hubby lom amik lg dr re-format...tp klu amik pon, camner nak guna tenet...bb dah 2bln tak bayar hehehehe...

jd sok, tecongok je la akak kt umah ngn si tecik bam bam tu...hubby keje 1/2 ari, MIL lak of cos la bz ngn pepokok bunga dia, yela seminggu tak menjenguk halaman kan...bz ngn cucu la katakan hehehehe...

akak pon, bukan ada banyak keje nak buat pon (malas ke takde keje???) abih tidak basuh baju (tu pon guna mesin)...kalau hujan plak, layan tido la ngn bam bam tu...tv pon bukan ader cite best...tp kalau weekdays, banyak la drama belah siangnya...ape daaa dorg nih kan...

okla, ape pon selamat be"weekend" la pd korg yg ade xtvt & pd yg dah melawat blog akak ni...maklumla, akak nih kan org baru lg...sape la yg sudi nak jenguk kan ^_*

Thursday, March 24, 2011

new JD ~ temporary @ ????

okeh...yang ni plak, akak baru jer dpt tau...ade sorg ofismate akak dah tender resignation...tp actually, akak dah tau dr last week lg cuma tak official la. so bila dah ader nak resign ni, keje dia akak la yg kene take over sementara dpt replacement (kalau la ada kan) sbb pesennya kt ofis ni, kalau boss tau kita boleh wat semua keje, takde pasalnya dia nak amik org baru...wat abis duit co je byr gaji huhuhuhu..tp gaji akak nih sape nak tlg upkan???

mmg la dah dpt increment thn ni, klu kalau boleh nk up lg kan..tak pon up la title akak ni...sampai bila nak jd assistant...keje pon dah lama..thn ni nak masuk 4 thn dah (uishhh baru perasan, lama jgk akak keje sini ~ paling lama la keje yg akak betahan hahahah)...

so ape pon, tgu je la tgk ape jd lepas ekkk....

khabar sedih...

baru ada masa sikit...sebenarnya ari ni pepagi dah dapat kaba sedih dari ex-skol mate. alkisahnya, lg sorg kwn kitaorg nih tgh besedih sbb babynya yg baru umo 2 bulan ++ di masukkan ke ICU HKL sbb ada pendarahan dalaman. wic part akak tak sure...so bila dgr je kaba ni, terus duppp ati jantung segala bagai organ dalaman nih tersentak...teringat kt si tecik bam bam kt umah tu...

citenye, baru 2 ari dihantar ke umah babysitter...smlm pg, wifenya antar baby ok lagi...mksdnya takde ape mslh la..tp bila amik belah petangnya tu, baby Zayyan tu dah tak bape aktif...jd dorg laki bini nih mcm tetanya² la jgk kan. sempat la bwk g klinik g cek...bila g klinik lak, doc suh terus refer hospital..aissshhh, mcm berat jgk nih...skali bila cek kt hospital, doc bgtau ader pendarahan dalaman...terus kene masuk ICU.
adoiiii....lg la akak cemas dgrnya..ye la kan, akak pon ada baby jgk. tp alhamdulillah Julia, MIL akak yg jg..sekurangnya kita tak de la risau sbb neneknya sediri yg jg kan...bila di risik², my fren tu ade tanya ngn BS nye, tp dorg ckp takde jatuh pon...itu citenya la kan...hal sbnrnye wallahualam...

berita tekini yg akak dgr td, baby Zayyan akan di bedah tghri ni sbb pendarahannya dah serius...meremang bulu roma akak dgr...

Ya Allah, Kau selamatkanlah baby Zayyan dr segala kemudaratan..berikan peluang utk kwn ku & keluarga menikmati kebahagiaan hidup besama anak mereka...Amin..sama² kita doakan...


Wednesday, March 23, 2011

konpius daaaa....

td dapat sms dr hubby;

"syg, ape nama blog syg, abg nk tgk hehehehe"
"em, nak tgk ke? malu la..xder ape pon lg"
"klu malu takpe la"
"abg google je cari Elon Noor, tp xder yg menarik pon, lom ada follower pon lg"

....senyap, xder reply dah...

"abg, jumpa x?"

....senyap jgk...

akak dah mcm konpius lak, mmg la dah ader bgtau dia pasal blog nih, dia tak suka ke???

hmmm.... 

yes!!! i'm jeles...so what????

nih bukannya akak jeles kt any pompuan ke ape..takde gak anak² dara @ mak² budak yg dok usha laki akak...nih pasal akak jeles ngn mereka yg boley dok besenang lenang kt umah, beshopping sesuka ati beli itu ini...becuti ke sana sini tiap bulan...x yah sesusah nak pikir pasal keje ka, pasal duit ka...benda yg selalu akak pening dok pikir tiap tgh bulan hahaha...

kekadang akak tetanya, maner ler dorg nih dapat duit banyak nih...nak itu dapat, nak ini dapat...akak yg baru anak sorg nih awal bulan jer dok bekira dah bila dapat gaji...mak bapak dorg memang kaya ka?? atau dorg nih ader bisnes juta² ka???...

bila dok tgk gamba dorg g cuti, shoping sakan ikut kemahuan...akak dah jd tesangat jeles...dorg nih keje bagus ekkk, gaji besar yeee...hmmm, bila la akak nak dok besenang lenang gitu...dok umah jg anak, bila rase nak kuar shoping, boleh kuar sesuka ati...tp boleh ka???

tp ape pon, akak ttp rase syukur sbb sekurangnya akak masih mampu hidup dgn rezeki yg Allah swt berikan...akak cuma igt, skg mungkin akak susah..tp kendian ari Allah akan gandakan rahmatNya utk akak...walau akak tak sempat merasa pon, insyallah anak cucu akak yg akan mendapat balasanNya...amin... 

Tuesday, March 22, 2011

cite pasal GEMUK...

okeh..tengok tajuk pon macam dah ngeri + seram kan...ye la, sape nak gemuk...mcm² cara org buat tuk elakkan gemuk...ada org yang benasib baik sbb di takdirkan tak gemuk-gemuk walau melantak tahap dinosour skali pon...

emm...tp akak tak gitu. makan lebih sikit jer perut dah jojol...peha lengan semua dah ader isi tambahan...huhuhu. susahnya nak jg makan & jg badan sekaligus...bila makan dah kene control, makan pon macam dah takde nikmatnya daaaaa....

actually, bukan pasal makan yang akak nak cite kt sini...pointnya ialah akak kene kutuk okehhhh...sebabkan badan akak nih agak debab & berisi, maka jadila bahan gurauan sesetengah org yg takde sensitiviti & mulutnya yg takde insuran...

dorg takde pikir ke perasaan kita nih bila dok kene kutuk?? sekali 2, takpela...akak assume as a joke je. tp kalau dah selalu, HULK HOGAN pon marah beb!!!!! tak yah la nak compare-compare kan akak nih ngn sesape...time kasih je la.

alllo makcik...awak ader cermin ke dulu diri tu...kalau nak becakap tu, jg la sikit tatasusila bahasa. awak pon bukan la cantik sangat pon...kurus tu pon bukan ader shape, baik lg akak nih yg lekuk sana sini...ckp tu pon, tak payah la nak up up sangat, takde org heran pon...awak pon bukan kenal akak nih dulu sape...DIVA jgk tauuuu...

aarrggghhhh...nak balik badan cenggini (takde la kurus sgt kan, tp akak suka gini)

Wednesday, March 16, 2011

harapan & mengharap II

ok skg kita sambung lg pasal topik tghri td...yg suka dah, yg tak suka pon dah...skg kita cakap pasal impian & harapan lak ye...

nk listkan tu takde la bnyk pon...tp ikutkan yg paling utama ade la 2 3 4 gak kot hehehehe...

  1. nk jd isteri yg solehah & taat pada suami
  2. ibu yg baik pada anak²
  3. anak yg hormat pd ibu² dan family
  4. harapan supaya anak² akan menjadi soleh & solehah...amin
  5. klu mampu, nk jelaskan semua hutang yg ade...(insyallah, mintak selalu di murahkan rezeki oleh Allah)
  6. klu boleh, nak dok umah je..penat dah rase keje nih..
  7. klu x pon, nk ader bisnes sendiri hihihihih
  8. last not least, nak ader rumah sendiri...(rumah ku syurga ku...teringin nak rasa hidup berkeluarga sendiri, dgn semua urusan rumah tangga aku yg buat)...
hmm...aper pon mintak segala urusan ku di permudahkan...walau kekadang aku nih ader rase blur + pening seskit hehehehe...

oklah, nak balik dah..chow...

harapan & mengharap

ikutkan ari nih mcm nk g tido jer tghri, ye la dah takde kwn nk g makan kan...jd bagus jgk tu, sekurangnya boleh diet (tp nk g tido tu, diet ke??)

 
okla, bebalik kpd cite yg aku nk story nih...sebenarnya benda ni mmg dah lama pon dlm kepala aku...cuma mcm tak amik kisah sgt..tp td bila dok blogwalking, tetiba tebaca satu blog yg agak menarik...hmm, pasal yg kita suka, tak suka & harapan + keinginan kita...
 
ini list yg aku suka/ sayang;
  1.  my family - tak kisah la belah aku ke, belah laki aku ke, yg penting kalau dah sebut family tu maksudnye -semua la ye...haa + lak ngn si tecik bam bam tu skg (itu mmg aku paling suka huhuhuhu)
  2. tido - things i admire most. tp skg rasenye mcm tido aku dah kurang nikmat sbbnya dah tido ngn si tecik tu, mlm still nyusu badan so pepaham je la ekkk
  3. makan - ini pon mmg tak skip dr list so tgk la orgnye cmner hehehehe
  4. jenjalan - aku suka abiskan mase ngn jenjalan sbb ini salah satu cara tuk exercise!!
  5. tv - aku suka tgk tv, especially rancangan masak² + travel & living
  6. my handphone - 1st time aku dpt guna hp touch screen, tu pon hubby yg bg...hihihihi tq abg
  7. home sweet home - umah kt kb, sbb kt sini la aku membesar & bnyk menyimpan sejarah hidup
  8. cuti² - suka bercuti tp rasenye mcm dah lama tak kemana²...
  9. masak - dah lama jgk tak masak...nape yeee?
  10. ngemas umah - pon dah lama tak buat huhuhuhu
ok jom jengah aper yang aku x suka lak;
  1. tikus - paling x suka
  2. nyamuk
  3. tak suka org mengarah benda yg aku tak suka buat (paham x ape aku ckp??)
  4. busuk
  5. kotor
  6. besepah
  7. buang sisa makanan dalam sinki
  8. bunga hiasan yg melampau (aku bukan minah bunga)
  9. panas - tak kira la ari panas ker, ruang yg panas ker, ini boleh buat aku cepat marah
  10. org yg buat² tak paham bahasa
ok kita stop dulu...aku nk g tido jappp, kepala mcm dah berat. nanti kita sambung lg story-mory yeee!!!!

Monday, March 14, 2011

bila kene MARAH!!!

ari nih pepagi lagi dah kene marah...tah la...baru nk jd effisen skit dah kene marah lak hehehehe...tp mmg salah aku gak, jd malas la nk salahkan sesape...so terima jer la..hope next time x jd lagi yeee...tp yg aku bengang tu bkn aper, hal nye kecik jer (ikutkan aku la) tp x tau la kl ng org lain leh jd besar lak...sbb tu yg jd tensen nye...korg pon tau la, klu pepagi dah kene marah, terus spoil mood satu hari nih. dah la ari nih isnin, ari baru stat keje, elok jer dah setting mood...tetiba jd lak hal mcm ni, sape x rimas kan...dah x pepasal aku tulis blog lak kekekeke...

Wednesday, March 9, 2011

Percaya & di Percayai

sama @ beza mksdnya...hmm, dr td dok pikir..cam sama, cam x...tah la...tp tu la yg nak di luahkan skg nih...mcm² hal betul la...x puas ati, sedih ada, konpius ada, give up pon ada...tp jgn salah phm lak..me & hubby ok je...yg nak di cite nih, pasal hal keje...susahkan klu kita bekeja tanpa ada rasa mempercayai satu sama lain..kene lak klu dah memang cara bekerja bekumpulan..kene la ada give & take mat salleh cakap...

walau kita sendiri dah tau responsibility sendiri tp kekadang rasa kacau pon ada...mcm ader jer org dok perati kita wat keje...tp naper ek...salah kita ke...kan ke msg² ada cara keje sendiri...maner yg urgent di dulukan...@ mmg aku yg x pandai manage keje??? pulak dahhhh...adoiii pening la klu camni...tp aper pon aku dah cuba sehabis baik...klu ader yg x puas ati ngn keje aku, ckp la leklok k...aku cuba takat yg termampu...sbb aku nih bukan kaki kipas...aircond kt ofis nih pon kekadang panas jer aku rase hehehehe...
chawwww...

Monday, March 7, 2011

Jenjalan Ujung Minggu

Mummy & Julia
cuti 2 ari lepas, memang kitaorg jln jer kejenye...ekceli mr hubby keje 1/2 sabtu, tp di sebabkan petangnye aku ader gathering (kekonon la ng ex-uitm), so kene la jgk kuar ptg tu...selalu kitaorg kuar ari ahad jer...bila jer masuk Federal Highway, baru perasan...apsal jalan jem sgt ye ari nih..selalu x der pon...ye la, bkn pon ramai org keje ari sabtu kan...bila dah nk dkt sampai MV (tmpt yg di janjikan la) ttiba dpt satu sms "E kt umah lg ko?" "otw, dh nk sapa doh pon, bkpo?" "gath cancel, k'lin nok kelik doh + org ramai gilo kt MV, ado PC fair la.." laaaa, ptt la jalan jem sgt. rupenye ader PC fair...bila dah di cancel tu, terus dah mati kutu nk g maner...sudahnya, hubby terus menghala ker OU lak...lepak jer la kt situ sampai malam...

anak manja Mummy

tp sempat gak la beposing skit²...saksikan la yeee...hubby mcm biase la, low profile...so pic pon x bnyk...+ dia yg tukang amik gamba...klu x sapo lagi nk snap pic kitaorg kan hehehehe


sila abaikan lengan Mummy yg chubby tu yeee :)
 

Tuesday, March 1, 2011

aku nak KAYA

mcm agak ter"over" jer kan..tp tu la hakikatnya...rase semua org pon nak kaya..tp tu tepulang la plak kt usaha & rezki msg²...bukan aper, rase mcm dah penat jer kje mkn gaji nih..tiap bln sama jer...dpt gaji byr utang...belom pon 10hb, gaji dah ciput...ckp² wat mkn, susu & pampers anak jer...xder pon nk reserved tuk emegency ker aper...klu paper jd diri sediri dah susah...skg nih xper la, seb baik dok ngn MIL...x yah dah nk pkr sewa umah, api air semua...tp sampai bila...xkan la nk biar org tua jer yg byrkan ye dop...bila pkr tang nih jer, kepala pon serabut...boleh jd stress...utang ttp kne byr...cukup x cukup blkg citer...bukan aper, bknnya nk mintak hidup mewah, tp cukuplah nk merase sng skit...klu aku ckp kt org yg gaji aku bnyk nih, msti org pob tekejut...x cukup lg ker...tah la...aku pon x tau nk jwb...ker mmg gaji aku sikit hehehehe...