Nuffnang Ads

Tuesday, April 17, 2012

BAD HAIR FALL +___________+

nak menyuarakan masalah rambut gugur...makin lama dah makin teruk nih...tak tau dah nak wat camner...dulu igt lepas besalin je, sbb mmg ade penah org cakap...bila kita lepas bersalin, rambut pon akan mula gugur...ok fine. tapi sekarang dah lebih 2 tahun kot...makin menjadi gugurnya nih...


nampak tak...kalau tiap hari banyak nih yg gugur, lelama boleh botak weiiii...huhuhuhu...seb baik jgk, rambut aku nih agak banyak jgk...jd tak perasan sangat gugurnya...

dah bemacam syampu, minyak, tonik, aku tenyeh dan gosok kt kepala ni...tak jalan jugak...pastu lak, masalah kulit kepala beminyak dan berkerak pon dah mula skg nih...kene plak, aku nih tiap ari bertudung kan, tapi takde la kene panas pon, keje kt opis ade econ...tapi sekurangnya 2 hari sekali mesti kene basuh rambut...



agaknya sebab dah lama tak tebela kot, takde buat rawatan...tak dimanjakan...huhuhuhu...iyela, last trim pon bln Dec tahun lepas kot!!! adoiiiii teruknya aku...nape leh sampai cenggini arrggghhhhh....

ade tak sesape yg sudi @ suggest any hair produk (except treatment la) yg boleh aku cuba...kot ade la yg bermasalah cam aku nih haaa...tapi yg pasti, weekend nih kene gak pegi trim sikit..dah panjang sgt kot...rasenya tak penah gak rambut aku dapat panjang cam skg nih...bangga jgk +_________+



takut bila tgk rambut gugur nih...kdg tu tepikir, aku nih sakit ke??? huhuhuhu...


wasalam ^_*

Tuesday, April 10, 2012

FAKTOR PENYEBAB SAKIT JANTUNG

tadi tetiba tergerak hati nak cari antara sebab serangan jantung...memandangkan COD arwah akibat "heart attack"...ikutkan background @ family history takde plak...dan arwah pon memang tak penah mengadu sakit sebelom nih...so tadi tejumpa la info ni dari blog Dr Rozmey HERBAPRIMA. jom sesama kita kongsi...


JANTUNG manusia terdiri daripada serabut-serabut otot khusus yang bekerja untuk mengepam darah.
Apabila otot jantung tidak mendapat bekalan darah yang cukup, seseorang itu dikatakan mengidap sakit jantung.
Antara penyebab bekalan darah ke otot jantung tidak cukup, disebabkan saluran darah menjadi sempit kerana dinding sebelah dalam saluran darah dipenuhi lemak, terutamanya “kolesterol”.
Penyakit jantung digambarkan sebagai rasa kesakitan yang amat sangat di bahagian dada yang berterusan sehingga setengah jam, menjalar kearah tangan kiri dan rahang.
Pesakit akan mengalami kesukaran untuk bernafas dan perasaan takut yang keterlaluan.

Faktor Penyebab

1. Asap Rokok

•Mempercepatkan pembekuan darah

•Menggalakkan pemendapan lemak pada dinding saluran darah.

•Mengurangkan bekalan oksigen ke jantung.

•Tekanan Perasaan

•Seseorang yang mengalami tekanan perasaan, degup jantungnya, meningkat.

•Tekanan darahnya juga meningkat.


2. Kandungan Lemak Yang Tinggi

•Lebih tinggi kandungan lemak, lebih berbahaya. Makanan yang tinggi lemak, adalah seperti mentega, minyak sapi, daging berlemak.


3. Kurang bersenam

•Senaman penting untuk menguatkan jantung.

•Ia juga penting untuk memperbaiki pengaliran darah ke jantung.


4. Darah Tinggi

•Darah tinggi menggalakkan berlakunya penyempitan saluran darah.

•Jantung “terpaksa” mengepam lebih kuat untuk mengalirkan darah melalui saluran yang sempit itu.

•Lebih tinggi tekanan darah, lebih besar pula peluang serangan sakit jantung.


5. Kencing Manis

•Pesakit kencing manis lebih tinggi peluangnya mendapat serangan sakit jantung


Sebab sebenar rasa kesakitan ini adalah disebabkan kematian sebahagian otot jantung yang disebabkan oleh salur darah di bahagian tersebut tersumbat.
Lebih besar salur darah yang tersumbat, lebih merbahaya serangan jantung tersebut. Sekiranya saluran darah tertutup sepenuhnya, sebahagian dari otot jantung akan rosak.
Kemudian, sakit dada yang teramat sangat akan terjadi. Keadaan inilah yang dinamakan “serangan sakit jantung”.



Sumber Maklumat: Kementerian Kesihatan dan Utusan Malaysia

wasalam ^_*

JULIA IS "2"

Alhamdulillah my gurl turn 2 years on 06 April...Amin syukur sesangat dengan nikmat & anugerah yg Allah berikan pada aku...walaupon keadaan dah berubah tapi hanya dia sahajalah tanda cinta aku & arwah dan pengubat rindu aku pada arwah...

ikutkan tahun lepas pon takde la sambutan meriah segala bagai, sbb mase tu pon kitaorg pikir Julia kecik lg, bukannya dia paham ade ke tak beday celebration...cuma de la beli kek jgk, sbb klu takde langsung pon macam tak best jgk kan... tapi kek pon dah ade sampai 2 bijik plak, satu sepupu arwah hadiahkan, lg satu beli tuk celebrate kt umah oyang Julia. kira macam sambutan beday kebetulan plak...tapi tu tahun lepas punye cite, mase arwah Ayah Julia ade...tahun ni ikutkan aku tak nak sambut pon, sebab masih terasa kehilangan tu...lg plak macam tak sampai hati nak tengok anak potong kek dengan ketiadaan ayah :( sobsobsob...tapi Mak mintak nak buat, aku setuju cuma tak mau jemput ramai...so Mak jemput adik bongsu dia (mak sedara arwah yg bongsu) & anak angkat Mak satu kuarga je...pastu budak² sebelah umah kawan semain bola Julia...anak aku main bola okeh (nti bila ade peluang, aku nak snap pic dia sepak bola dgn kaki kiri uolsssss)...lg plak Julia pon dah pandai, agaknya sbb Nenek selalu dok sebut kot...dia pon ngikut "epy yu yu"...bila kt tv ke mag, nampak je gamba kek, dia terus sebut...so kene la aku mengalah...
ok dah, tak mau cite panjang..layan je pic beday Julia...

~Kek Beday Gurl~

Ibu & Julia

Ibu tolong tiup yeeee

ape yg aku dok sengih tuuuu ????

jom kita potong kek

antara jemputan


beday gurl yg seriessssss

yg tua tu, Moyang Julia "Yoyot" org Jawa panggil...yg t-shirt biru Nenek Comel (adik Mak yg bongsu

hmm..cantik gak umah ni klu ade deko skit kan

antara hidangan, tapi takde close pic...

Ibu ♥ Julia

antara pemandangan umah yg kosong jeee....

belakang tu, ruang tgh tuk family santai tgk TV

beday gurl yg mmg susah nak senyum :)
aku baru terigt, dalam entry pasal beday Julia yg tahun lepas jgk la, aku penah ckp klu ade rezeki nak buat celebration beday tuk tahun nih dgn meriahnya...dah plan pon ngn arwah...belom rezekinya dan dah takdir kan...luka dihati hanya Allah je yg tau...apepon, Ibu doakan Julia jd anak yg solehah dan taat pada org tua...insyallah Ibu akan jg Julia sebaik mungkin dan berikan yg terbaik tuk Julia...hanya Julia yg Ibu ada sekarang.......


wasalam ^_*

Thursday, April 5, 2012

KENAPE BERBLOG

Salam hari Khamis...hmmm patutnya topik nih dah lama dulu tulis...ke mmg penah tulis?? malas nak carik balik entry tu kot² ade hehehehe...takpe, ade ke takde tulis je la belalang...takde sape nk marah ko pon huhuhuhu...

mase memula ade belog nih, igt cuma nak jadikan mcm diari harian je... @ pon tempat nak bekongsi maklumat je...tapi bila arwah dah takde, macam semangat dah down sket...rase macam takde ape nk hapdate pon. tapi bila dipikirkan balik, tak salah rasanya kalau niat tu diteruskan. bukan ape, sekurangnya ade la tempat nak diluahkan perasaan tu bila rase sedih @ susah ati kan...dan mane la tau kot² ade yg sudi nak bagi nasihat @ semangat tuk aku terus berdiri...nak bekongsi pengalaman ke kot ade yg penah mengalami keadaan ni...camne nak terus survive sedirian...kot adela yg sudi...

tapi yg pasti, tuk menguatkan lagi semangat diri, aku banyak mendengar ceramah² @ kata² nasihat dari ustaz/ustazah @ pendakwah/motivator...hanya itu yg mampu membuatkan diri rasa tenang. aku ini hamba Allah yg lemah, penuh dengan kekurangan...iman dalam diri belom tentu dapat menahan dugaan dan ujian yg sekuat ini...aku sentiasa berdoa pada Allah Yang Maha Kuasa supaya diberi hidayah dan petunjuk utk semua ujian ini...jangan pikirkan kesusahan kita...ramai lagi yg lagi susah dari aku...yg pergi takkan kembali, patah tumbuh hilang tak berganti...life must goes on...


wasalam ^_*

Tuesday, April 3, 2012

"JAGA" +______________+

bemula malam ni, eh dah pagi kan...aku nak kene stat bejaga jd "jaga" lak kt umah ni...Atok Ayah takde, dan maybe seminggu dia takde kot, "outstesen" katanya...so aku kenela paksa mata nih supaya celik jeee...bukan ape, sejak kes motor Mak kene curi dalam 3 minggu lepas, aku rasa macam risau je kalau memalam takde jantan kt umah ni haaa...ikutkan anak sedara aku akan stay kt sini gak, tapi memandangkan beliau ade hal skit nk disetelkan jd terpaksa la postpone dulu...haishhhh...bukan nak mengeluh tapi nilah salah satu tanggungjawab yg tepaksa aku buat sekarang...walau susah aku kene buat jgk...

rumah aku ni (umah Mak sebenarnya) adalah tanah lot...Mak beli dalam 20 tahun lepas kot. masa tu bape je regenya...sekarang ni maybe dah bekali ganda harganya...kawasan bekas lombong. yela rasanya kalau orang KL & Selangor memang dah tau kot Puchong ni bekas tanah lombong...umah ni agak besar la sekarang kalau tuk kami bertiga je dok (aku, Mak & Julia)...Ayah Atok tak payah kira la, sebabnya dia ade umah lg satu (tak payah cite detail, korg pepaham sediri la ye)...jd tak selalu la dia ada...kalau dulu, arwah ade...takde la takut @ risau walau umah tak bepagar pon...tapi sekarang ni, macam-macam nak kene wat...takpela, abis duit sikit pon tuk keselamatan kami jgk kan...lgpon tuk jangka masa panjang....

ikutkan Abe (abang kandung aku) dia nak aku balik stay KB je...bawak Julia balik sekali...settle down kt sana je...carik la keje ape pon dia cakap...takat aku 2 beranak, dia mampu nak tanggung...hmmmmm...tapi aku nih jenis yg hati kecik jgk, kesian kt Mak nak tinggalkan dia sengsorang...memang la adik beradik dia semua kt sini je, agak dekat jgk la ngn dia...tapi org pon memasing ade family sediri, ade tanah air sediri...tak selalu jgk boleh jenguk kan...takat tanya kaba tu boleh la...aku pon tak kesah, selagi boleh stay, aku akan jaga dia macam Umi...insyaAllah, selagi aku diberikan kesihatan yg baik dan kemampuan, akan aku buat...

jadi, disebabkan hal-hal yg tak boleh dielakkan ni, maka aku  pon tepaksa la jg mencari bahan yg menarik tuk buatkan mata ni terus celik...sambil blogwalking, sambil FBing, dan sambil tgk TV...tapi yg pasti si tomei ku...


dah selamat ZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzz.......



wasalam ^_*


Monday, April 2, 2012

FOKUS!!!

Alhamdulillah...Selamat Pagi semua...(say to who???) ahakssss...tak kesah la sape pon na, janji ari nih aku nak kena FOKUS...keje banyak wooooo...nak setelkan closing, ari nih dah 2 April...time flies, hmmmm...mulakan hari dengan Bismillah & Nawaitu yg betul...

Syukran kerana masih diberi peluang bernafas oleh Yang Maha Kuasa di pagi yg renyai dengan hujan...Amin...dan Al-Fatihah tuk arwah suamiku...

wasalam ^_*