Nuffnang Ads

Tuesday, December 18, 2012

TAKUT KERANA BENAR

selalu kita dengar "takut kerana salah, berani kerana benar" kan...tapi kali aku tukar sikit..."TAKUT SEBAB BENAR"...agak² korang la camner definisi pepatah aku tu hehehe. aku sediri pon pening nak men"define"kannya...cuma serasa aku la, sesorg (aku la tu) yg takut untuk berkata benar tak kesah la hal betul or salah; sebabnya memikirkan impak pada diri dan org lain...hmmm boleh terima tak?

aku berani gerenti, semua org penah alami ape yg aku alami skg ni. ye! aku ade buat salah tapi aku takut untuk mengaku dan membongkar kesalahan tu especially depan org terdekat yakni family...*lempangmukasedirisejutakali*

takyah la aku cite ape kesalahan tu ekkk...memang mengaibkan. aku cuba menahan diri dari mengaku salah...tapi aku sediri pon tak tau sampai bila...adakah patut aku yg membongkar sediri @ nak biarkan hal ini terdedah secara semulajadi errrr...hebaknye ayat aku huhuhuhu...aku nih sebenarnya family type punye org, segala action yg aku buat or keputusan yg aku amik, mesti refer kt kuarga dan mintak pendapat dorg. tapi aku pon tak tau nape dalam hal ni aku tersasar...puas dah nangis, hantukkepalakattembok pon dah tak jadi ape...benda dah takleh reverse pon...andai la aku miliki semalam...

tapi sampai bila aku nak sembunyikan hal ni...sorg je yg tau pasal ni, sape lagi Olley Berry lerrr...skg aku cuba bertenang dan cari cara nak menyampaikan pada family supaya dorg tak sepak aku...paling baik pon kene penampo ngn Abe je la...matabelalakkeatas!!! adoiii seh pening, buntu pala otak...org tgk aku huha huha huha...tapi gelodak dalam perut ni tunggu masa meletup jek...aku memang lom ade kekuatan sebenarnya nak mendedahkan hal ni. Ya Allah, berilah petunjuk pada hambaMu yg alpa ni...klu hal yg tidak melibatkan keluarga aku mungkin tak serisau ni...aku sayangkan family aku. taknak dorg sedih dan susah hati sebab aku...tapi betul ke cara aku ni??

aku cuba berubah tuk jadi anak yg baik...kalau boleh aku taknak sembunyikan @ rahsiakan pape pon dari family...arrggghhh...cam nak terjun katil pon ade nih erkkkk...


wasalam
^_*

Friday, December 14, 2012

RANDOM...2012

rasanya la kan, tak salah kot kalau nak becerita pasal azam tahun baru 2013...tinggal lebih kurang 15 hari je lagi pon kan...tapi tu nanti aku cite ekkk...nak becakap skg nih pasal ape yg dah berlaku sepanjang tahun 2012 pada aku dan keluarga...

ikutkan, permulaan tahun 2012 pon sudah menyedihkan...pemergian org tersayang cukup memberi kesan dan meninggalkan impak pada diri aku. sedih, sakit hati, sunyi...masih aku terasa sehingga saat ini. tapi sudah ketentuan Allah SWT, aku harus redha...sentiasa perpikiran positif dan kene kuat luar dan dalam sebab aku masih punye tanggungjawab...dan aku percaya, Allah tau ape yg dirancangNya...kehilangan ini, 6 bulan pertama semuanya kosong je. aku hidup seperti biasa...bangun pagi, kuar keje...balik petang layan anak...macam takde makna, takde seri...takde haluan...padahal dalam kepala ni macam² dok pikir. badan pon agak susut skit mase tu. malam tu kira dah macam siang...langsung tak lelapkan mata. tapi yg peliknya, siang datang keje, ok plak..takde la ngntuk ke koya je hihihi...

slow² aku move on...yela, sampai bila aku nak bersedih muram durja je kannnn...aku start heppy balik. takpela, org tgk luaran kita heppy pon kan. dalam hati ni Allah saje yg tau...tapi pada aku, kalau kita terpaksa berpura gembira pon takpe, sebabnya kadang perasaan tu yg akan membantu kita tuk menjalani hidup seharian. kita gelak, gembira, berlawak...menceriakan suasana buat org sekeliling pon heppy ngn kita. bukan ape, kita tak tau...kadang ade org sekeliling yg prihatin dgn kita...org selalu dok perhatikan kita, org yg rapat dgn kita...setidaknya, bila kita heppy, mereka pon akan rase kita dah OK...hmmm...aku sebenarnya sangat berterima kasih pd kengkawan...jauh @ dekat...bestfren ke, BFF ke...cos being so understanding and do support me eachtime i feel sad...especially my ofismate Olley Berry...ketawa bersama...menangis bersama...ku besumpah harap kita mati pon bersama tu belom lagi hahaha...mmm...aku betul² terhutang budi ngn dia, yg banyak melihat aku menangis, tempat aku meluahkan perasaan...terima kasih sebab sudi jd tempat aku mengadu yeee...walaupon lepas tu ko migrain hihihihi...hanya Allah je yg dapat balas budi ko...

pastu, aku pon start la jgk besosial balik...bukan sosial yg bukan² ekkk...jgn salah paham lak...sosial aku ni maksudnya bekawan. tak kesah la kawan laki ke kawan pompuan...maksudnya aku mula mix around, contact kengkawan balik...walaupon susah nk jumpa tp kan skg ni zaman IT canggih manggih...laman sosial pon banyak...kt situ pon boleh nak berhubung @ berkawan...dan ade la jgk rase heppy sikit. walau camne pon, rase tu tetap sama...rase ape?? rase SUNYI...walau pon ko ade kawan, boleh melepak, boleh ngeteh, boleh bergumbira gelak ketawa...bila ko keseorangan ko tetap rase sunyi...sebabnya ko dah biase berdua...ko berkongsi masalah, berkongsi suka duka...mmg la, sebelom kawin pon ko sorg diri je kan...tapi pade sape yg penah lalui hidup berumahtangga, ko akan terasa hidup takkan lengkap bila kita keseorangan. tp ini cuma pendapat aku...ape yg aku rase skg...

eh eh..tetiba macam terpanjang lak entry ni yee...hmmm...

bila mula bekawan ngn laki pon satu hal jugak...maybe ade yg cakap aku ni gedik...ade plak yg cakap kubur masih merah dah sebok carik lain...ade jgk yg cakap aku nih dah tak sabar nak cari pengganti...tapi aku tak penah peduli sebab aku tau hati aku camne...dan kenape aku berbuat camtu...susah sebenarnya aku nak explain kt sini, risau gak takut ade sesape yg terbaca akan salah anggap kt aku...tp sape yg kenal aku, mereka tau ape yg aku rasa dan buat...ehh korang igt senang ke aku nak kuar dating cam muda² dulu...susah weiii...aku dah anak, wat ape pon kene igt dia...nak kuar pon takleh sesuka kuar, aku kan dok ngn mertua lagi...aku kene tau jaga batas pergaulan aku jgk la kan...pd zahirnya memang aku dah takde ape ikatan ngn Mak, skg terikat pon sbb Julia je...tapi aku tak pernah rase tu semua satu halangan...sebab aku percaya, tiba masanya semua yg ditentukan pasti akan terjadi jgk kan...

cuma kt sini aku nak share satu benda la...kadang tu macam kelakar lak bila dah start balik kenal, bekawan ngn laki ni...macam² perangai dan pe'el aku jumpa. kekadang tu gelak sensorg plak...nk melayan dorg satu hal...nk melarikan diri pon satu hal hahahaha...emmm tak sangka rupanya dunia memang dah banyak berubah...yg muda suka yg tua...yg kurus suka yg chubby...budak² yg pangkat adik ngn aku pon ramai yg dok ngusha...bukan nak cakap aku ni laku ke ape la kan...tapi kekadang tu macam tak sangka, umo early 20's tu dah terlalu open minded. aku pon tak sanggup nk cite kt sini...pastu plak, belom lagi yg belagak alim, mulut manis...skali bila jumpe depan²...amik ko...dah macam setan bin iblis plak...huhuhuhu...sori ye, bukan tujuan aku nak expose keaiban sesape dan aku pon tak cakap semua laki tu jahat...ade gak pompuan yg tak baik...tapi ape yg aku nk ckp ni, ramai org yg suka ambik kesempatan zaman skg ni. aku bercakap melalui pengalaman yg tengah aku hadapi skg. aku bukan sesuka nak wat cite tagih simpati sesape. sbb aku tau takde sape jgk yg boleh tolong aku melainkan aku sendiri...aku kene kuat hadapi ujian ni. bermacam ujian dan dugaan yg datang menimpa aku. tapi tu sebenarnya mengajar aku erti hidup, berdepan dengan kesusahan...dan 2-3 hari ni, aku kembali mengenang ape yg telah aku lalui sepanjang 2012...org tak nampak, org tak tau..jd tolong jgn cakap aku bukan²...

aku tak baik dan aku juga tak jahat...cuma aku pon berhak untuk hidup bahagia dan rasa gembira selagi masih bernafas...jangan pernah iri dengan kebahagian org lain sbb kita pon tak tau ape masalah yg dorg hadapi...menghitung hari, Januari bakal menjengah...aku tak tau ape yg aku akan rase...hampir setahun dia pergi, aku masih begini...masih seperti dulu...azam tuk 2012 memang takde...tuk 2013 nti la aku update lagi ekkk...


wasalam
^_*